Reliekhouder-triptiek Heilige Stefanus

Beschrijving
-
onbekend
begin 15de eeuw
Zeshoekige voet, met geciseleerde bladversiering. De stam is onderbroken met een zeshoekige nodus, met het geniëlleerde opschrift: Got ist alle myn. De stam draagt een reliekhoudertriptiek met wimbergvormig middenstuk met hogels, pinakels op de hoeken en bekroond met een fleuron. De centrale reliekhouder bestaat uit drie compartimenten: beneden een groot venster met het fragment van een steen waarmee Stefanus werd ter dood gebracht; een smaller centraal venster toont een knook van de martelaar en de handen van een engel die in de wimberg verschijnt tussen drie wapenschilden. Deze werden geïdentificeerd als het wapen van Loon (midden), van Cerf (rechts) en van Proest van Millen. Wat er zou op wijzen dat ridder Willem Proost van Millen de schenker van deze reliekhouder zou zijn. De geopende zijluiken van het triptiek tonen de annunciatie, in een verfijnde stippeltjesgraveertechniek: rechts de engel met banderol met opschrift Ave gratia plena, links de geknielde maagd Maria. Op de gesloten luiken figureren links een geknielde ridder-edelman bekleed met het wapen van Proest, rechts een dame bekleed met het wapenschild van Loon, bekroond met een lelie. Beide personages dragen elk een banderol met opschrift O mater Dei memento mei. De triptiek is afkomstig uit de Maternuskapel in Tongeren.
Open in nieuw venster
zilver
reliekhouders voor lichaamsdelen
hoogte 28,5 cm; breedte (met gesloten luiken) 11 cm
Schatkamer Onze-Lieve-Vrouwgeboortebasiliek Tongeren

Bescherming

Bewaarplaats

Copyright afbeeldingen

Reliekhouder-triptiek Heilige Stefanus

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.





Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.