Reliekhouder Heilige Bonifatius

Beschrijving
Reliekmonstrans Heilige Bonifatius
onbekend
1370 - 1390
Het ostensorium steunt op een zespuntige stervoet. De slanke zeszijdige stam is in het midden onderbroken met een nodus met zes knoppen, elk voorzien van een bloemmotief. Het centrum van de monstrans, gedragen door een rechthoekige sokkel met gegraveerde bloem en segmentbogen met gotische tracering, wordt gevormd door een horizontale glazen cilinder die de relieken bevat van HH. Bonifatius, Engelbert en Margaretha. Het geheel wordt bekroond met een elegante constructie van drie opengewerkte gotische torens, voorzien van pinakels en hogels. De bovenzijde van de voet is gemerkt met een kleine Franse lelie. Het maaswerk van torentjes en onderliggende cilinder is goed en nauwkeurig uitgevoerd en de gotische ornamentiek zorgt voor een soepele overgang van verticaal naar horizontaal. Dergelijke torenconstructies verwijzen naar het Hemels Jeruzalem, waarvan dit reliekengraf een samenstellend deel vormt. De torens zijn als het ware de woningen van de heiligen in het Hemels Jeruzalem.
Open in nieuw venster
-
reliekhouders voor lichaamsdelen
hoogte 43,1 cm, Ø 15,9 cm
Schatkamer Onze-Lieve-Vrouwgeboortebasiliek Tongeren

Bescherming

Bewaarplaats

Copyright afbeeldingen

Reliekhouder Heilige Bonifatius

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.





Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.