Reliekhouder Heilige Ursula

Beschrijving
-
onbekend
ca. 1350
Twee lieflijke engelen presenteren de bovenste bergkristallen cilinder, die bekroond is met een kegelvormig dak. Zij staan op een door vier leeuwen gedragen zeshoekige sokkel, waarop emailplaatjes zijn aangebracht met evangelisten en apostelen. Twee drielobbige nissen bevatten de afbeelding van de H. Maagd en St-Jan en verbinden de twee ringen die de kristallen cilinder omvatten. De torenspits bestaat uit acht gotische nissen waarin engelen, uitgevoerd in translucide email, musiceren. Het engelenconcert harmoniseert met de zang van de vogels die geplaatst zijn onder de spitsbogen die het torentje bekronen. Een versierde bol met adelaar of pelikaan die zijn vleugels uitslaat, bekroont het geheel. Onder de door de engelen gedragen cilinder bevindt zich een andere glazen cilinder, wellicht later aangebracht maar reeds te zien op het toningsformulier uit het begin van de 16de eeuw. In de door de engelen getorste cilinder werd oorspronkelijk de hostie bewaard, de panis angelorum uit de misliturgie. De monstrans werd echter getransformeerd in een reliekhouder, wat wijst op het grote belang dat aan de Ursulareliek werd gehecht. Het Ursulaschrijn staat centraal afgebeeld op het toningsformulier van 1516. Het wordt niet vermeld in de inventaris van 1435. Mogelijk was het ostensorium toen nog niet omgebouwd tot reliekmonstrans, maar zou het kunnen gaan om het in de inventaris als eerste vermeld ciborium in quo die sacrum corpus christi portatur.
Open in nieuw venster
kristal
reliekhouders voor lichaamsdelen
hoogte 56 cm, breedte 32 cm
Schatkamer Onze-Lieve-Vrouwgeboortebasiliek Tongeren

Bescherming

Bewaarplaats

Copyright afbeeldingen

Reliekhouder Heilige Ursula

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.





Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.