Koorkap met op de rug Dood en Tenhemelopneming van Maria

Beschrijving
Koorkap van Nonnemiel
onbekend
ca. 1500
Dieprode fluwelen koorkap versierd met geborduurde ornamenten, aangebracht in een regelmatig patroon. De centrale afbeelding beeldt de dood en de tenhemelopneming van Maria uit. Zowel de techniek als de iconografie verwijzen naar de Engelse oorsprong. Centraal op de rug van de koorkap, op het koorkapschild, wordt de dood van Maria uitgebeeld. Maria ligt op haar sterfbed, omgeven door de 12 apostelen (een draagt brandende kaars wat wijst op de goddelijke aanwezigheid en het geloof in de verrijzenis, een draagt wat lijkt op een kwispel of een wijwaterkwast, symbool voor het zuiverende (doop)water, een draagt een wierookvat, symbool voor het bidden tot God en nog een ander draagt een open boek wat mogelijk verwijst naar het evangelie. Onder het tafereel wordt een gekroonde staande Maria afgebeeld, in een stralenkrans en omgeven door 3 engelen, wat mogelijk de ten hemelopneming van Maria suggereert na haar overlijden. De rijk geborduurde aurifries verbeeldt acht heiligen waaronder de heilige Catharina (met zwaard en boek), en de heilige Petrus (met een sleutel in de hand). Datering Engels borduurwerk op fluweel wellicht laatste kwart van de 15de eeuw (cf. geborduurde ornamenten zeer vergelijkbaar met de versiering op een stuk bewaard in UK, West Sussex, Arundel, Arundel Castle (datering 1480-1500, Inv. Nr. 298). Het koorkapschild is waarschijnlijk eerder te situeren in eerste of tweede kwart van de 16de eeuw en het fluweel met goudlussen kan 15de- of 16de-eeuws zijn. Misschien is de koorkap van Nonnemiel in de 16de-eeuw grondig onder handen genomen en heeft ze op dat ogenblik het huidige schild gekregen, net als de franjes rond het schild en ter hoogte van de onderste rand. Het is immers vreemd dat die franje de rijkelijke onderste boord van Italiaans fluweel met gouddraadlussen verbergt.
Open in nieuw venster
zijde, parel (dierlijk materiaal), gouddraad, brokaat, fluweel
ceremoniële kleding
308 cm breed en 139.5 cm hoog
Kerkelijk erfgoed

Bescherming

Bewaarplaats

Copyright afbeeldingen

Koorkap met op de rug Dood en Tenhemelopneming van Maria

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.





Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.