Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos Hasselt (Register Renier Co(e)mans)

Beschrijving
Register van toneelstukken Renier Coemans
Anoniem
Twee titelbladzijden, waarvan één 1611 en het ander 1613 gedateerd
Verzamelhandschrift met afschriften van toneelstukken opgevoerd door de kamer vanaf 1587, aantekeningen en rekeningen, deze merkwaardige papieren foliocodex, begonnen in 1611 door Renier Co(e)mans, gebonden in een stevige leren band, telt 316 bladzijden en bevat veertien toneelstukken uit het 16de- en 17de-eeuwse repertoire van de Hasseltse rederijkerskamer De Roode Roos. Het gaat om zeven historiaelspelen (dramatiseringen van verhalende stof, ontleend aan de klassieke oudheid of de Bijbel), die door de De Roode Roos opgevoerd zijn tussen 1588 en 1670, meestal ter gelegenheid van Hasselt Kermis. Naast de zeven historiaalspelen bevat het register nog zeven andere spelen: drie gewone zinnespelen, één proloog en drie spelen van de Brabantse rederijker Jan Baptist Houwaert. Het Register Coemans is daarmee één van de rijkste verzamelhandschriften met dramatische literatuur uit de rederijkerstijd en biedt na de verzameling van de Haarlemse kamer Trou Moet Blijcken de grootste collectie Bijbelse rederijkersspelen.
Open in nieuw venster
papier, inkt
manuscripten
32.5 x 20 cm
Theatererfgoed

Bescherming

Bewaarplaats

Copyright afbeeldingen

Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos Hasselt (Register Renier Co(e)mans)

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.

Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.