De bekering van Saulus

Beschrijving
Het Saulustableau, De bekering van Saulus (Paulus) op weg naar Damascus, of: de val van Saul
Vermoedelijk uit atelier Den Salm, Franchois Frans
1547
Tegeltableau bestaande uit 98 geglazuurde veelkleurige majolicategels met Bijbelse scène in een groot rechthoekig vlak. Het tableau toont het moment waarop Saulus, verblind door een bliksemschicht, van zijn paard valt. De val, het visioen en de boodschap van Jezus die daarop volgden, leidde tot de bekering van Saulus die vanaf dan als apostel Paulus het christelijk geloof zal verkondigen. Het hele kleurengamma van de 16e-eeuwse Antwerpse majolicaschilderkunst is toegepast: tinoxide voor de witte grondlaag, kobaltblauw, kopergroen, oranje, het karakteristieke geel en zelfs mangaanpaars. Een transparant glazuur over deze kleuren geeft een schitterende glans aan het eindproduct. De tegels in het bovenste en onderste kader tonen herhalende paren van twee of drie putti die antieke vazen of groteske maskers ondersteunen. Ze zijn afgebeeld op een blauwe en bruine ondergrond en geschilderd als een doorlopende strook die van de ene tegel naar de andere overgaat, en waarbij elke tegel een andere compositie laat zien. In de flankerende gele pilasters staan afgebeeld: groteske maskers, vazen en half-menselijke figuren in ijzersmeedwerk, trossen van vruchten en bloemen.
Open in nieuw venster
plateel, majolica
tegeltableu
102 x 200 x 4.67 cm
-

Bescherming

Bewaarplaats

Copyright afbeeldingen

De bekering van Saulus

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.





Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.