Beschrijving

Willem Elsschot
1882 - 1960

1882-1960. Het betreft het enig (gekende) handschrift van Elsschots beroemde novelle Kaas, geschreven in zwarte inkt, in totaal 77 vellen. Deze “oerversie” werd door Alfons de Ridder zelf aan het pas opgerichte Museum van de Vlaamsche Letterkunde (zoals het Letterenhuis toen heette) overgemaakt.

Open in nieuw venster
papier, inkt
manuscripten
-
Archivalisch en Documentair Erfgoed

Bescherming

Individueel voorwerp
Artistiek erfgoed
Overheidsbezit

De novelle Kaas wordt beschouwd als een schakelfunctie in het leven en werk van de schrijver. Daarnaast neemt dit werk ook in de literatuur-geschiedenis (collectieve geheugen) een uitzonderlijke plaats in. Dit is de eerste versie, met correcties en doorhalingen en bovendien het enige volledige handschrift van Kaas dat ons bekend is. Het zal duidelijk zijn dat daarmee een hoge artistieke waarde gepaard gaat. Het is van uitzonderlijk belang in de studie van de genese van de uiteindelijke publicatie van Kaas (1933) en vervult derhalve een belangrijke ijkfunctie.

Open in nieuw venster
10 maart 2008
27 maart 2008

Bewaarplaats

AMVC - Letterenhuis
Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
Open in nieuw venster

Copyright afbeeldingen

Kaas
Collectie Stad Antwerpen - Letterenhuis
Open in nieuw venster
Auteursrechttype:


Kaas

Onbepaald

Een onbekende fout heeft zich voorgedaan!
Bij het uitvoeren van uw actie liep er iets mis. Wellicht hebben we iets over het hoofd gezien. Onze excuses hiervoor. Gelieve eerst dit venster te sluiten door rechts vanboven op het kruisje te klikken, en dan uw actie opnieuw proberen uit te voeren.

Indien dit niet lukt, ververs eerst de pagina en probeer dan uw actie opnieuw. Indien het probleem zich nog steeds voordoet, gelieve ons te contacteren met onderstaande technische informatie.

Contacteer ons via mail


Algemene technische informatie over de foutmelding

Gedetailleerde technische informatie over de foutmelding

Sessie verlopen na inactiviteit van 600 minuten
Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Klik op 'Pagina herladen' om terug te gaan naar de pagina waarop u voorheen bezig was.

Meer informatie

Sessie verloopt na inactiviteit van 600 minuten (10.0 uur)

Dit venster werd geactiveerd om en dient om u te waarschuwen dat uw sessie in 5 minuten zal verlopen.

Wanneer u niets doet in uw huidige tab van uw browser voor een periode van 600 minuten, wordt de sessie van uw tab automatisch verlopen.

Uw sessie zal verlopen in : minuten.